Deski są zabezpieczone specjalistycznym olejem do desek kuchennych. Przez jakiś czas mogą zostawiać tłuste plamy.
Deski wykonane są z jednego kawałka drewna, dzięki czemu mają niepowtarzalny wzór i naturalny kształt, jednak należy pamiętać, że drewno jako materiał naturalny ulega też naturalnym procesom – może nieznacznie wygiąć się i w miarę upływu czasu pękać. Szczególnie gdy często będzie narażone na działanie wody czy temperatury. Aby zachować piękny wygląd drewna należy deskę regularnie zabezpieczać olejem.
Desek do serwowania wykonanych z drewna cyprysowego nie zaleca się używać do krojenia.
Zasady użytkowania:
- deski nie należy myć w zmywarce,
- po każdorazowym umyciu deskę przecieramy do sucha i odstawiamy na miejsce,
- co jakiś czas dobrze jest przecierać deskę olejem, w celu utrzymania kolorystyki i rysunku drewna
- raz na dwa miesiące, aby wzmocnić jej zabezpieczenie zaleca się odnowić zabezpieczenie poprzez nasączenie olejem (np. lniany, kokosowy, z orzecha włoskiego lub oliwa z oliwek). Na deskę nanieś olej (dobrze jest go podgrzać), pozwól desce „wypić” tyle oleju, ile wchłonie, rozprowadzając go za pierwszym razem nawet kilkakrotnie. Po pół godzinie nadmiar oleju wystarczy wytrzeć papierowym ręcznikiem.